Szanowni Państwo,
czy żywienie kobiety ma wpływ na zdrowie prokreacyjne? Jaka jest współzależność potencjału genetycznego człowieka i diety? Jak dieta kobiety w ciąży koreluje z rozwojem wewnątrzmacicznym płodu?
Odpowiedzi na te, ale i szereg innych nurtujących pytań na pewno wszyscy zainteresowani uzyskają podczas III edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, która odbędzie się w dniu 19 listopada 2021 roku.
Więcej informacji na temat konferencji znajdziecie na stronie wydarzenia:
https://zywienieaprokreacja2021.pl/info
Dla pracowników i studentów naszej Uczelni przygotowaliśmy kod zniżkowy w wysokości -20%. Kod UMP2021 należy wpisać w polu KOD ZNIŻKOWY podczas rejestracji.
PROGRAM WYDARZENIA:
- 09.00-09.10 – Powitanie (Krzysztof Drews, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Jan Mazela, Hubert Wolski)
SESJA I – Prowadzący: Ewa Wender-Ożegowska, Mirosław Wielgoś
- 09.10-09.30 – Aktywność fizyczna w ciąży (Mirosław Wielgoś)
- 09.30-09.50 – Suplementacja ciężarnych – rekomendacje PTGiP (Piotr Sieroszewski)
- 09.50-10.10 – Smak, wybory żywieniowe i zdrowie kobiety (Agata Chmurzyńska)
- 10.10-10.30 – Czy odpowiednia dieta i kontrola masy ciała mają wpływ na przebieg ciąży i wyniki położnicze w ciąży powikłanej cukrzycą (Ewa Wender-Ożegowska)
- 10.30-10.50 – Wpływ diety i czynników środowiskowych na rozwój ciąży (Krzysztof Drews)
- 10.50-11.10 – Dyskusja
- 11.10-11.15 – Przerwa
SESJA II – Prowadzący: Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Piotr Sieroszewski
- 11.15-11.35 – Zastosowanie probiotyków u kobiet ciężarnych (Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz)
- 11.35-11.55 – Probiotyki a infekcje bakteryjne i grzybicze pochwy (Tomasz Paszkowski)
- 11.55-12.15 – Myo-inozytol w opiece okołokoncepcyjnej (Dorota Bomba-Opoń)
- 12.15-12.35 – Dyskusja
- 12.35-12.40 – Przerwa
SESJA III – Prowadzący: Krzysztof Drews, Agata Chmurzyńska
- 12.40-13.20 – Wykład specjalny: Optymalizacja żywienia matki: możliwość poprawy długoterminowego zdrowia dziecka / Optimizing maternal nutrition: an opportunity to improve long-term health of the child (Berthold Koletzko)
- 13.20-13.40 – Immunomodulacyjne właściwości laktoferyny: czy można wykorzystać je w prewencji zakażeń i porodu przedwczesnego? (Krzysztof Kamiński)
- 13.40-14.00 – Rola laktoferyny w gospodarce żelaza u ciężarnej (Hubert Wolski)
- 14.00-14.20 – Dyskusja
- 14.20-14.45 – Przerwa
SESJA IV – Prowadzący: Jarosław Kalinka, Hubert Wolski
- 14.45-15.05 – DHA w ciąży (Jarosław Kalinka)
- 15.05-15.25 – Wpływ używek (nikotyna, kawa, herbata, alkohol) na ciążę (Ewa Florek)
- 15.25-15.45 – Hipotrofia płodu – czy dieta jest istotna? (Agata Szpera-Goździewicz)
- 15.45-16.05 – Znaczenie witaminy D w cholestazie ciężarnych (Krzysztof Piątek)
- 16.05-16.25 – Dyskusja
- 16.25-16.30 – Przerwa
SESJA V – Prowadzący: Jan Mazela
- 16.30-16.50 – Temat do ustalenia (Jarosław Walkowiak)
- 16.50-17.10 – Powikłania okołoporodowe i rozwój dzieci matek z otyłością i nadwagą (Katarzyna Wróblewska-Seniuk)
- 17.10-17.30 – Probiotyki w okresie noworodkowym (Jan Mazela)
- 17.30-17.40 – Prezentacja produktowa
- 17.40-17.50 – Dyskusja
- 17.50-18.00 – Zakończenie obrad
Z wyrazami szacunku i do zobaczenia online!
Prof. Krzysztof Drews
Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz
Prof. Jan Mazela
Prof. Hubert Wolski